Če želite izkoristiti vse funkcije tega spletnega mesta, so potrebni piškotki. Prosimo omogočite piškotke in osvežite brskalnik. Po osvežitvi bo prikazano pogovorno okno za upravljanje piškotkov.

To spletno mesto uporablja piškotke za omogočanje nekaterih funkcij, udobno uporabo in zbiranje statističnih podatkov. Te nastavitve lahko kadar koli spremenite, tako da kliknete »Spremeni nastavitve«. Če se strinjate z uporabo piškotkov, kliknite »Da, strinjam se«. Naš pravilnik o zasebnosti

Poslovno leto 2016: povezljivost ohranja Bosch na poti rasti

 
 
 

Stiki


Kristina Šperanda Ferenc
Robert Bosch d.o.o.
Telefon +385 1 295-80-74
Telefaks +385 1 295-80-70

 

27/01/2017 | Slovenija | Novice o podjetju

Umetna inteligenca zaokrožuje strokovno znanje interneta stvari

  • Prodaja zraste na 73,1 milijarde evrov.
  • EBIT doseže približno 4,3 milijarde evrov.
  • Poslovni sektor mobilnih rešitev raste hitreje od proizvodnje avtomobilov.
  • Izdatki za raziskave in razvoj se povečajo na 6,6 milijarde evrov.
  • Investicija v center za umetno inteligenco je vredna 300 milijonov evrov.
  • Trg pametnih pomočnikov in personaliziranih storitev je vreden več milijard.
  • Boschev direktor Denner: »Bosch sredi svojega najbolj ključnega procesa preoblikovanja doslej.«

Stuttgart, Nemčija – Leta 2016 je skupina Bosch ponovno povečala prodajo. Po prehodnih podatkih se je prodaja lani nominalno povečala za 3,5 odstotka na približno 73,1 milijarde evrov. Po prilagoditvi z učinki tečajnih razlik je bila rast prodaje 5,4 odstotka. Učinki tečajnih razlik so na prodajne rezultate negativno vplivali v višini približno 1,3 milijarde evrov. »Kljub neugodnim razmeram smo v 2016 dosegli našo napovedano rast,« je dejal dr. Volkmar Denner, predsednik uprave družbe Robert Bosch GmbH. »Bosch sredi svojega najbolj kljuènega procesa preoblikovanja doslej. Industrije, trgi, tehnologije – Bosch aktivno oblikuje spremembe.« Ko gre za povezljivost preko interneta stvari (IoT) in prehod na elektromobilnost, Bosch uresničuje predhodne investicije, ki znašajo več milijard evrov. V letu 2016 je družba povečala svoje izdatke za raziskave in razvoj na približno 6,6 milijarde evrov. Kot razlaga dr. Stefan Asenkerschbaumer, načelnik finančne službe upravnega odbora: »Rezultat, ki ga dosežemo danes, bo financiral jutrišnji uspeh.« Ponudnik tehnologije in storitev je v letu 2016 zabeležil približno 4,3 milijarde evrov dobička iz poslovanja pred obrestmi in davki (EBIT).

Bosch želi biti vodilni ponudnik storitev IoT. Družba vidi velik potencial za rast v poslu s pametnimi digitalnimi pomočniki. »Internet stvari postaja oseben. S pomočjo umetne inteligence personaliziramo povezljivost,« je dejal Boschev direktor. Iz tega razloga Bosch vlaga okoli 300 milijonov evrov v nov center za umetno inteligenco, ki bo zaokrožil njegovo strokovno znanje interneta stvari.

Umetna inteligenca: 300 milijonov evrov za nov center

Novo leto je zabeležilo začetek dela novega Boschevega centra za umetno inteligenco (BCAI). Cilj centra je izboljšati strokovno znanje na področju umetne inteligence. »S svojimi senzorji je Bosch omogočil, da predmeti lahko čutijo. Zdaj pa so z Boschevo pomočjo sposobni učenja in inteligentnih dejanj,« pojasnjuje Denner, ki je tudi odgovoren za raziskave in napredni inženiring v upravnem odboru družbe Bosch. »Deset let od sedaj bo le malokateri Boschev izdelek brez umetne inteligence. Ali bo sam posedoval inteligenco ali pa bo umetna inteligenca imela ključno vlogo pri njegovem razvoju ali proizvodnji,« še dodaja. V samo petih letih pričakujejo, da bodo izdelki z umetno inteligenco predstavljali 10 odstotkov Boscheve prodaje. BCAI bo na začetku zaposloval približno 100 strokovnjakov v Indiji (Bengaluru), ZDA (Palo Alto) in Nemčiji (Renningen). Do leta 2021 bo Bosch investiral 300 milijonov evrov v razširitev centra. V istem obdobju načrtuje tudi večkratno rast delovne sile. Študija Ernst & Young ocenjuje, da bo trg za rešitve UI zrasel na 200 milijard dolarjev do leta 2020.

Inteligentni digitalni pomočniki: trg, ki je vreden milijarde

Za Bosch je personalizacija interneta stvari naslednja stopnja povezljivosti. »Bosch bo uporabil umetno inteligenco in spremenil predmete v pametne pomočnike. Izdelki bodo postali partnerji, spremljevalci, osebni pomočniki,« je dejal direktor družbe Bosch. Organizacija za tržne raziskave Tractica napoveduje, da se bo število ljudi, ki bo uporabljalo digitalne pomočnike, povečalo za več kot 350 odstotkov do leta 2021. »Digitalni pomočniki so vmesniki za kupce. S povezanimi izdelki lahko Bosch vzdržuje neposreden odnos s kupci. Bolje kot poznamo posamezne uporabnike, bolj personalizirane storitve lahko ponudimo,« je še dodal Denner. Eden od izdelkov, ki ga je Bosch predstavil na sejmu zabavne elektronike CES (Consumer Electronics Show) v Las Vegasu, je domači robot Kuri. Pri razvoju robota se je Bosch osredotočil na personalizacijo: to se pravi, na njegovo sposobnost interakcije z ljudmi. Družba je predstavila tudi proizvod Mykie, pomočnik, ki je prilagojen zahtevam pametnih kuhinj. Na primer, Mykie ve, kaj je v hladilniku, samodejno napiše nakupovalni seznam in pomaga pri kuhanju. Prav tako na sejmu CES je konceptni avtomobil namignil, kakšen bo osebni pomočnik »avto«. Glede na novo študijo družb Bosch in Prognos bodo povezana vozila ljudem vsako leto omogočila skoraj 100 ur bolj učinkovite in sproščene uporabe.

Prihodnost mobilnosti: »Vizija nič«

Brez stresa, nesreč in emisij: to je Boscheva vizija za promet v prihodnosti. »Nič nesreč, nič emisij in nič stresa – to so naši cilji za mobilnost v prihodnosti,« je dejal Denner, direktor družbe Bosch. S tehnološkega vidika to pomeni avtomatizacijo, elektrifikacijo in povezljivost. Denner je še dodal: »Aktivno bomo oblikovali spremembe v mobilnosti. Bosch bo vodilni ponudnik mobilnih rešitev in elektromobilnosti.« Bosch izvaja intenzivne raziskave, da bi dosegel preboj v tehnologiji baterij, ki bi omogočil cenovno dostopnost množične električne vožnje. Na svoji lokaciji Feuerbach v Stuttgartu je družba postavila kampus za baterije, ki združuje svoje razvojne dejavnosti v zvezi z baterijskimi členi in kompleti baterij. Skupaj z raziskovalci s področja baterij se 300 ljudi trudi, da bi bile celične tehnologije prihodnosti pripravljene za industrijsko proizvodnjo. Vsako leto Bosch investira okoli 400 milijonov evrov v elektromobilnost. S svojim obsežnim portfeljem proizvodno testiranih komponent, kot so elektromotorji, močnostna elektronika in baterije, je Bosch pridobil že 30 naročil. »Bosch ima vse ključne komponente za električno vožnjo. Aktivni smo na vseh trgih. Naše stranke so klasični proizvajalci avtomobilov in novi akterji na trgu. Celo zdaj Bosch predstavlja elektromobilnost,« je dejal Denner.

Tudi v prihodnje bo Bosch investiral v nadaljnje izboljšave klasičnega motorja z notranjim zgorevanjem. S sintetičnimi gorivi ali synfuel lahko tudi motorji z notranjim zgorevanjem prihranijo sredstva in so CO2-nevtralni. »V letu 2025 bo več kot 80 odstotkov novih vozil verjetno še vedno uporabljalo motorje z notranjim zgorevanjem. Toda tudi ti motorji bodo imeli pomembno vlogo pri zmanjševanju globalnega segrevanja,« je dejal Boschev direktor.

Poslovna uspešnost v letu 2016 po poslovnih sektorjih

Negativni učinki menjalnih tečajev so vplivali na način razvoja prodaje poslovnih sektorjev. »Po prilagoditvi s temi učinki so vsi poslovni sektorji, razen Industrial Technology, povečali svojo prodajo in v nekaterih primerih to celo znatno povečali,« je dejal Asenkerschbaumer. Poslovni sektor Mobility Solutions se je v letu 2016 nominalno povečal za 5,5 odstotka, kar je več kot svetovna avtomobilska proizvodnja. Po prilagoditvi z učinki tečajnih razlik je bila rast prodaje 7 odstotkov. Glede na predhodne podatke se je prodaja v letu 2016 dvignila na 44 milijard. Pri sistemih vbrizgavanja goriva je Bosch s prodajo 250 milijonov visokotlačnih vbrizgovalnih šob zabeležil nov rekord. Družba je bila še posebej uspešna s sistemi za pomoč vozniku in infotainment. V letu 2016 je poslovni sektor Consumer Goods povečal svoj prihodek od prodaje za 2,8 odstotka, tj. na 17,7 milijarde evrov. Rast je bila po prilagoditvi z učinki tečajnih razlik 6,2 odstotka. Tako družba Power Tools kot BSH Hausgeräte GmbH je v letu 2016 ponovno predstavila številne povezane izdelke. V letu 2016 je prodaja poslovnega sektorja Energy and Building Technology zrasla za 0,8 odstotka, tj. na 5,2 milijarde evrov (3,2 odstotka po prilagoditvi z učinki tečajnih razlik). Oddelki Thermotechnology, Security Systems in Service Solutions beležijo še večje prodaje s povezanimi rešitvami, kot so pametni sistemi ogrevanja, video tehnologija, in storitvami, kot je urgentna storitev eCall in osebne storitve. Predhodni podatki za poslovni sektor Industrial Technology prikazujejo letni padec prodaje za 5,1 odstotka, tj. na 6,3 milijarde evrov. S prilagoditvijo z uèinki tečajnih razlik znaša padec 4,5 odstotka. Predvsem pa razvoj na trgih, kot so Kitajska, Rusija in Brazilija, še naprej ustvarja težave za oddelek Drive and Control Technology. V letu 2016 je poslovanje oddelka Packaging Technology ostalo približno na ravni preteklega leta.

Poslovna uspešnost za leto 2016 po regijah

Predhodni podatki za Evropo kažejo zelo pozitivne poslovne napredke za skupino Bosch v letu 2016. V tej regiji je ponudnik tehnologije in storitev povečal prodajo za 3,4 odstotka, tj. na 38,6 milijarde evrov (4,8 odstotka po prilagoditvi z učinki tečajnih razlik). Prodaja v Severni Ameriki z 12,4 milijarde evrov ostaja približno na isti ravni kot prejšnje leto. Tako je prodaja padla za 2 odstotka ali za 1,8 odstotka po prilagoditvi z uèinki tečajnih razlik.

V Južni Ameriki je Skupina Bosch povečala prodajo za 2,1 odstotka po prilagoditvi z učinki tečajnih razlik. Nominalno je prodaja padla za 5,7 odstotka, tj. na 1,3 milijarde evrov. V regiji Azija Pacifik, vključno z Afriko, je skupina Bosch svojo prodajo povečala za 12 odstotkov (po prilagoditvi z učinki tečajnih razlik). Nominalno se je prodaja povečala za 8,1 odstotka, tj. na 20,8 milijarde evrov.

Zaposlovanje v regiji Azija Pacifik, osrednji in vzhodni Evropi ter Nemèiji

Po podatkih z dne 31. decembra 2016 je Boscheva skupina zaposlovala okoli 390.000 sodelavcev po vsem svetu. Lani je število zaposlenih zraslo za približno 15.000 sodelavcev. Največje povečanje je bilo zabeleženo v regiji Azija Pacifik ter osrednji in vzhodni Evropi. V Nemčiji se je število zaposlenih povečalo za 2100 sodelavcev.

Napoved za leto 2017 – le zmerna rast, z večjimi nihanji

Za leto 2017 Bosch za svetovno gospodarstvo napoveduje le zmerno rast (2,3 odstotka). Ponudnik tehnologije in storitev vidi nevarnost za gospodarstvo predvsem v političnem dogajanju v ZDA in Evropi. V letu 2017 Bosch ponovno namerava ostati na poti rasti in rasti še hitreje od svojih zadevnih trgov. Želi še izboljšati konkurenčnost in dobiček vseh svojih oddelkov.

Skupina Bosch je vodilni svetovni dobavitelj storitev in tehnologije. Zaposluje približno 400.500 sodelavcev po vsem svetu (na 31. december 2017). Po prvih podatkih je družba leta 2017 ustvarila promet v višini 78 milijarde evrov. Njene dejavnosti so razdeljene v štiri poslovne sektorje: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods in Energy and Building Technology. Bosch kot vodilno podjetje na področju interneta stvari ponuja inovativne rešitve za pametne domove, pametna mesta, povezano mobilnost in povezano industrijo. S pomočjo svojega strokovnega znanja in senzorske tehnologije, programske opreme ter storitev kot tudi s pomočjo svojega IoT oblaka svojim strankam ponuja povezane večdomenske rešitve iz enega vira. Strateški cilj skupine Bosch je zagotoviti inovacije za povezano življenje. Bosch izboljšuje kakovost življenja po vsem svetu z izdelki in storitvami, ki so inovativni in navdušujejo. Na kratko, Bosch po vsem svetu ponuja »tehniko za življenje«. Skupina Bosch obsega podjetje Robert Bosch GmbH ter več kot 450 podružnic in regionalnih podjetij v približno 60 državah. Boscheva svetovna proizvodna in prodajalna mreža skupaj s prodajnimi in servisernimi partnerji pokriva skoraj vsako državo na svetu. Osnova za bodočo rast družbe so njene inovacije. Bosch na 120 lokacijah po celem svetu na področju raziskav in razvoja zaposluje 62.500 sodelavcev.

Podjetje je leta 1886 v Stuttgartu ustanovil Robert Bosch (1861–1942) kot »delavnico za finomehaniko in elektrotehniko«. Posebna lastniška sestava podjetja Robert Bosch GmbH zagotavlja podjetniško svobodo skupine Bosch in podjetju omogoča dolgoročno načrtovanje ter vlaganje v večje naložbe za zagotovitev njegove prihodnosti. Dvaindevetdeset odstotkov delniškega kapitala podjetja Robert Bosch GmbH je v lasti dobrodelne fundacije Robert Bosch Stiftung GmbH. Večina glasovalnih pravic je v rokah industrijskega trusta Robert Bosch Industrietreuhand KG. Funkcije lastništva podjetja izvaja trust. Preostale delnice so v lasti družine Bosch in družbe Robert Bosch GmbH.

Več podatkov je na voljo na spletnih straneh

www.bosch.com

www.bosch-press.com

twitter.com/BoschPresse