Če želite izkoristiti vse funkcije tega spletnega mesta, so potrebni piškotki. Prosimo omogočite piškotke in osvežite brskalnik. Po osvežitvi bo prikazano pogovorno okno za upravljanje piškotkov.

To spletno mesto uporablja piškotke za omogočanje nekaterih funkcij, udobno uporabo in zbiranje statističnih podatkov. Te nastavitve lahko kadar koli spremenite, tako da kliknete »Spremeni nastavitve«. Če se strinjate z uporabo piškotkov, kliknite »Da, strinjam se«. Naš pravilnik o zasebnosti

CES 2018: Bosch prihodnost vidi v pametnih mestih

 
 
 

Stiki


Kristina Šperanda Ferenc
Robert Bosch d.o.o.
Telefon +385 1 295-80-74
Telefaks +385 1 295-80-70

 

08/01/2018 | Slovenija | Novice o podjetju

Pametne rešitve za kakovostnejši zrak, za več varnosti in udobja

 • Stefan Hartung: »Pametno mesto je bilo dolgo časa vizija. Mi uresničujemo to vizijo.«
 • Nasvidenje onesnaževanju zraka: Climo meri in analizira kakovost zraka v realnem času (nov izdelek)
 • Nasvidenje poplavam: digitalni sistem za spremljanje poplav meri nivo reke in vnaprej odda opozorilo (nov izdelek)
 • Nasvidenje iskanju parkirnih mest: Bosch bo od leta 2018 v dvajsetih ameriških mestih nudil parkirni sistem, ki temelji na skupnosti.

Las Vegas, NV – Mestno prebivalstvo je v porastu. Glede na poročilo Združenih narodov bo do leta 2050 v somestju prebivalo približno 2/3 celotnega svetovnega prebivalstva. V letu 2014 je to število prepolovljeno. Urbanizacija raste, s tem pa tudi izzivi, s katerimi se soočajo mesta. Že danes imamo velike potrebe po pametnih rešitvah. Stefan Hartung, član uprave Boscha, je na CES-u v Las Vegasu povedal naslednje: »Potrebujemo novo zasnovo mesta. Eden od ključnih dejavnikov je tehnologija, ki mesta spremeni v pametna mesta, v katerih se splača živeti. Mesta na dolgi rok ne bodo preživela brez inteligence, temveč bodo podvržena prometnim zastojem.«

Bosch želi mesta in soseske opremiti za prihodnost, in sicer s pametno mobilnostjo, boljšo kakovostjo zraka, večjim udobjem, večjo varnostjo in veliko več novimi storitvami. Cilj je boljša kakovost življenja v mestih in soseskah. »Kar zadeva pametna mesta, je le malo drugih podjetij, ki imajo tako obširen portfelj, večpanožna znanja in strokovna znanja ter senzorje, programsko opremo in storitve, kot jih ima Bosch – in vse to iz enega samega vira,« je povedal Hartung. Od 9. do 12. januarja bo dobavitelj tehnologije in storitev na svetovno največjem sejmu elektronike CES 2018 predstavil veliko novih rešitev, s katerimi bodo mesta postala pametnejša. Te segajo od nove kompaktne enote, ki meri in analizira kakovost zraka v realnem času, do sistema, ki digitalno spremlja nivo reke in pravočasno opozori na nevarnost poplave, do storitve avtomatskih parkirnih mest, ki olajša življenje voznikov.

Za več o poslu: trg pametnega mesta je v razcvetu

Nekatere svetovne metropole so že sinonim za termin »pametno«, med njimi so recimo Barcelona, Seul in London. Po vsem svetu pa mesta, tako majhna kot velika, vlagajo v pametne tehnologije. Od danes pa vse do leta 2020 bo trg pametnih mest vsako leto zrasel za 19 odstotkov in dosegel vrednost 800 milijard dolarjev (680 milijonov evrov). Bosch verjame, da je to dobra poslovna priložnost: »Pametno mesto je bilo dolgo časa vizija. Mi uresničujemo to vizijo. Bosch ima odličen položaj, da povezano mesto spremeni v tehnološki in komercialni uspeh,« je povedal Hartung. Podjetje se trenutno ukvarja s štirinajstimi obširnimi projekti za pametna mesta, in sicer v krajih, kot so San Francisco, Singapur, Tjandžin, Berlin in Stuttgart. Druga mesta so že v načrtih. V zadnjih dveh letih je podjetje podvojilo svojo prodajo na večpanožnih projektih do skoraj ene milijarde evrov, ta številka pa bo še rasla.

Na zalivskem območju mesta San Leandro je podjetje namestilo okrog 5.000 uličnih LED -luči ter dobavilo sistem za oddaljeno upravljanje mestne razsvetljave. Tako se razsvetljava aktivira sama, če za to obstaja potreba. S tako rešitvijo bo San Leandro v naslednjih petnajstih letih prihranil okrog osem milijonov dolarjev. Na CES-ovi tiskovni konferenci je Mike Mansuetti, predsednik oddelka Bosch North America, povedal: »Ne glede na to, ali so mesta majhna ali velika, jim bodo naše pametne rešitve pomagale pri varčevanju z energijo in tudi denarja.« Kar zadeva San Leandro in njegovih 100.000 prebivalcev, pa se lahko senzorji uporabljajo za merjenje in analizo kakovosti zraka, kamere pa ob zastojih samodejno preusmerijo promet.

Za boljšo povezljivost: IoT in umetna inteligenca

Internet stvari (angl. internet of things – IoT) je vzpostavil eno od osnov za povezano mesto. IoT si utira svojo pot v vse pore življenja. Študija Gartner predvideva, da bo do leta 2020 pametno opremljenih okrog 230 milijonov domov po vsem svetu, kar je okrog 15 odstotkov vseh domov. Tudi tukaj obstaja velik potencial, tržni volumen pa naj bi do leta 2020 vsako leto dosegel 250 milijard dolarjev. To istega leta bo več kot 20 milijard svetovnih naprav povezanih druga z drugo – detektorji dima, protivlomni alarmi, elektronski merilniki, domače naprave in veliko več. »Bosch je že na začetku prepoznal potencial,« je povedal Hartung. »Tudi danes je več kot polovica naših elektronskih izdelkov povezana s spletom, do leta 2020 pa želimo to številko povečati na 100 odstotkov. In ne samo to: pri vsakem našem izdelku želimo ponuditi še spremljajoče storitve.«

Drug gonilnik hitrega razvoja pametnih mest je umetna inteligenca (AI). Bosch želi povečati obseg svojih raziskav na tem področju. Lansko leto je podjetje odprlo raziskovalni center za umetno inteligenco, ki danes zaposluje okrog sto ljudi v Renningenu v Nemčiji, v Palo Altu v Kaliforniji in v Bengaluru v Indiji. Bosch bo do leta 2021 vložil približno 300 milijonov evrov za razširitev svojega centra. Podjetje pričakuje, da si bomo čez deset let težko predstavljali kakšen izdelek brez umetne inteligence.

Za kakovostnejši zrak: Climo ustvarja osnovo za ciljana dejanja

Kakovost zraka je eden največjih izzivov, s katerimi se soočajo mesta. Zahvaljujoč pametni tehnologiji, lahko mesta hitreje in natančneje ukrepajo. To pa je seveda odvisno od natančnih meritev. Na CES 2018 bo Bosch predstavil novo rešitev, ki jo je razvil v sodelovanju s podjetjem Intel – mikroklimatski sistem spremljanja Climo. Climo meri in analizira 12 parametrov, ki so pomembni za kakovost zraka, kar vključuje ogljikov dioksid, dušikov oksid, temperaturo in relativno vlažnost. Naprava je stokrat večja od konvencionalnih sistemov, cena pa je ena desetina cene takih sistemov. Climo je prejel nagrado CES Honoree Innovation Award v kategoriji »pametna mesta«.

Za zgodnje obveščanje: digitalno spremljanje rek

V veliko regijah klimatske spremembe povzročajo nepredvidljivo vreme. Raziskovalci pričakujejo, da bomo priča pogostejšim poplavam zaradi obilo dežja. Do zdaj so bile za merjenje nivoja rek uporabljene mehanske naprave. Dokler rezultati ne postanejo znani drugim, lahko preteče veliko ur. Sistem spremljanja poplav, ki ga bo Bosch predstavil na CES 2018, pa vse to spreminja. Ta digitalna rešitev spremlja nivo vode v rekah in drugih virih v realnem času in opozori na prihajajoče poplave. Bosch v svojem pilotnem projektu nov sistem testira na reki Neckar blizu Ludwigsburga v Nemčiji. Ultrazvočni senzorji in kamere spremljajo spremembe nivoja, hitrosti in pretoka vode. Podatki se pošljejo v Boschev IoT-oblak v obdelavo. Če se presežejo kritične meje, se o tem precej vnaprej obvesti prizadete občine, prebivalce in lastnike podjetij z besednim sporočilom. To jim omogoči dovolj časa za izvedbo preventivnih ukrepov proti poplavam in škodi, ki jo povzročajo. Med interesenti te rešitve so številne indijske in južnoameriške občine, ki se nenehno spopadajo s poplavami.

Za več časa: povezano parkiranje

Urbani promet se bo do leta 2050 povečal za okrog eno tretjino. Bosch dela za to, da bo prihodnost mobilnosti brez nesreč, stresa in emisij. Podjetje bo na CES 2018 predstavilo veliko rešitev, ki sledijo temu cilju. Urbani promet ima vlogo v skoraj polovici Boschevih projektov, ki se nanašajo na pametna mesta. Parkiranje je še posebna osrednja točka. Vozniki v ZDA danes porabijo več kot štirideset ur na leto v gneči, kjer se zapravi okrog 160 milijard dolarjev. Od tega se skoraj ena tretjina porabi samo za iskanje parkirnega prostora. Tukaj lahko Bosch pomaga: s svojim parkiranjem, ki temelji na skupnosti, podjetje poenostavlja iskanje ustreznega parkirnega mesta. Ko se voznik zapelje mimo, avti samodejno zaznajo in izmerijo velikost lukenj med parkiranimi avtomobili, podatke pa v realnem času pošljejo na digitalni zemljevid. Tako je voznik lahko neposredno napoten na prosto parkirno mesto. Bosch že testira to storitev v nemških mestih, vključno s Stuttgartom. Letos bo sledilo okrog dvajset mest v ZDA, vključno z Los Angelesom, Miamijem in Bostonom.

V začetku leta 2018 pa bosta Bosch in Daimler splavila novo samodejno storitev za parkirne službe. Avtomobili v parkirni hiši muzeja Mercedes-Benz v Stuttgartu bodo samodejno iskali parkirno mesto in se tudi parkirali, brez voznika. To odpravi stres in bolje izrabi parkirna mesta – na enaki površini lahko parkira do dvajset odstotkov več vozil. Eden od dejavnikov uresničitve samodejnega parkiranja je pametna infrastruktura parkirne hiše, ki je povezana s programsko opremo znotraj vozila. Za to parkirno rešitev brez voznika je Bosch nedavno prejel nagrado Frost & Sullivan‘s 2017 Technology Innovation Award.

Za varčevanje z energijo in stroški: Bosch DC mikro mreže

Glede na Medvladni forum za podnebne spremembe (IPCC) mesta predstavljajo okrog 75 odstotkov skupne globalne porabe energije. Štirideset odstotkov tega je samo zaradi stavb. BP-jeva energetska prihodnost za leto 2035 pa predvideva, da bo do leta 2035 globalna poraba energije trideset odstotkov večja. Bosch ima na voljo veliko pametnih rešitev za upravljanje energije, ki lahko zmanjšajo porabo energije. Ena teh rešitev je Bosch DC (enosmerni tok) mikro mreža, ki se lahko uporabi za dobavo energije večjim stavbam ali nepremičninskim kompleksom. Ker se mikro mreže običajno napajajo iz obnovljivih virov, so še posebej prijazne okolju. DC mikro mreže porabijo do deset odstotkov manj energije v primerjavi s konvencionalnimi elektrarnami. Njihova prednost je tudi njihova samozadostnost, zaradi česar so zanesljiv vir energije, ko vreme ali drug dejavnik vpliva na širšo mrežo.

Bosch na CES 2018:

 • TISKOVNA KONFERENCA v dvoranah B, C in D, Mandalay Bay Hotel, Las Vegas South Convention Center, 2. nadstropje, od 8.00 do 8.45 po lokalnem času na dan 8. 1. 2018 (ponedeljek).
 • STOJNICA: od torka do petka, 9.–12. 1. 2018, v dvorani Central Hall, stojnica #14028.
 • SLEDITE vrhuncem Boscha na CES 2018 na Twitterju: #BoschCES
 • RAZPRAVE Z BOSCHEVIMI STROKOVNJAKI:
 • Torek, 9. 1. 2018, 13.30–15.15 (lokalni čas) »Connect2Car: Next-Gen Automobility« s Kayem Stepperjem, podpredsednikom Bosch North America, vodjem pomoči voznikom in samodejne vožnje, Las Vegas, Convention Center, North Hall, N256
 • Sreda, 10. 1. 2018, 13.45–14.30 (lokalni čas) »Connected Vehicles in Connected Ecosystems« z Mikom Mansuettijem, predsednikom Bosch North America, Smart Cities Conference, Westgate.
 • Četrtek, 11. 1. 2018, 11.30–12.30 (lokalni čas) »The Future of Robots at Work and Home« s Philom Roanom, višjim inženirjem za robotiko, BSH Hausgeräte GmbH, Las Vegas Convention Center, North Hall, N258

Skupina Bosch je vodilni svetovni dobavitelj storitev in tehnologije. Zaposluje približno 400.500 sodelavcev po vsem svetu (na 31. december 2017). Po prvih podatkih je družba leta 2017 ustvarila promet v višini 78 milijarde evrov. Njene dejavnosti so razdeljene v štiri poslovne sektorje: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods in Energy and Building Technology. Bosch kot vodilno podjetje na področju interneta stvari ponuja inovativne rešitve za pametne domove, pametna mesta, povezano mobilnost in povezano industrijo. S pomočjo svojega strokovnega znanja in senzorske tehnologije, programske opreme ter storitev kot tudi s pomočjo svojega IoT oblaka svojim strankam ponuja povezane večdomenske rešitve iz enega vira. Strateški cilj skupine Bosch je zagotoviti inovacije za povezano življenje. Bosch izboljšuje kakovost življenja po vsem svetu z izdelki in storitvami, ki so inovativni in navdušujejo. Na kratko, Bosch po vsem svetu ponuja »tehniko za življenje«. Skupina Bosch obsega podjetje Robert Bosch GmbH ter več kot 450 podružnic in regionalnih podjetij v približno 60 državah. Boscheva svetovna proizvodna in prodajalna mreža skupaj s prodajnimi in servisernimi partnerji pokriva skoraj vsako državo na svetu. Osnova za bodočo rast družbe so njene inovacije. Bosch na 120 lokacijah po celem svetu na področju raziskav in razvoja zaposluje 62.500 sodelavcev.

Podjetje je leta 1886 v Stuttgartu ustanovil Robert Bosch (1861–1942) kot »delavnico za finomehaniko in elektrotehniko«. Posebna lastniška sestava podjetja Robert Bosch GmbH zagotavlja podjetniško svobodo skupine Bosch in podjetju omogoča dolgoročno načrtovanje ter vlaganje v večje naložbe za zagotovitev njegove prihodnosti. Dvaindevetdeset odstotkov delniškega kapitala podjetja Robert Bosch GmbH je v lasti dobrodelne fundacije Robert Bosch Stiftung GmbH. Večina glasovalnih pravic je v rokah industrijskega trusta Robert Bosch Industrietreuhand KG. Funkcije lastništva podjetja izvaja trust. Preostale delnice so v lasti družine Bosch in družbe Robert Bosch GmbH.

Več podatkov je na voljo na spletnih straneh

www.bosch.com

www.bosch-press.com

twitter.com/BoschPresse