Če želite izkoristiti vse funkcije tega spletnega mesta, so potrebni piškotki. Prosimo omogočite piškotke in osvežite brskalnik. Po osvežitvi bo prikazano pogovorno okno za upravljanje piškotkov.

To spletno mesto uporablja piškotke za omogočanje nekaterih funkcij, udobno uporabo in zbiranje statističnih podatkov. Te nastavitve lahko kadar koli spremenite, tako da kliknete »Spremeni nastavitve«. Če se strinjate z uporabo piškotkov, kliknite »Da, strinjam se«. Naš pravilnik o zasebnosti

Kako Bosch spreminja vožnjo s povezanimi storitvami

 
 
 

Stiki


Kristina Šperanda Ferenc
Robert Bosch d.o.o.
Telefon +385 1 295-80-74
Telefaks +385 1 295-80-70

 

16/02/2018 | Slovenija | Novice o podjetju

Bosch bo te mobilnostne storitve predstavil na Bosch ConnectedWorld 2018

  • Od skupne uporabe do večmodalnosti: storitve za mirno urbano mobilnost.
  • Od pametnega parkiranja do rešiteljev v oblaku: storitve za povezane avtomobile in mirno, udobno in varno vožnjo.
  • Povezljivost je vodilo k mobilnosti brez stresa, nesreč in izpustov.

Berlin in Stuttgart, Nemčija – Aplikacija na pametnem telefonu namesto ključa, digitalni zemljevid parkirnih mest namesto napornega iskanja parkirnega mesta in storitve skupne uporabe avtomobila, s katerimi so ljudje lahko mobilni, ne da bi si za to morali lastiti avtomobil. Povezljivost lajša življenja za uporabnike cest, povečuje varnost in udobje ter zmanjšuje stres na cestah po svetu. Glede na tržne raziskave podjetja Gartner bo do leta 2020 povezanih približno četrt milijarde vozil po vsem svetu. Bosch nadaljuje svojo preobrazbo v ponudnika mobilnostnih storitev. Dobavitelj tehnologije in storitev bo na Boschevem ConnectedWorld 2018 voznikom avtomobilov predstavil svoje mobilnostne storitve in portfelj storitev, ki temelji na povezljivosti.

Storitve skupne uporabe in večmodalne mobilnosti za urbano mobilnost brez stresa:

COUP: rezerviraj, plačaj, vozi – storitev skupne uporabe e-skuterjev COUP ponuja preprosto alternativo javnemu prevozu, zasebnim avtomobilom ali taksijem. E-skuterji so že prisotni v Berlinu in Parizu, poleti 2018 pa bodo prisotni še na ulicah Madrida. Zaradi aplikacije COUP uporabniki nimajo več težav pri iskanju in rezervaciji najbližjega e-skuterja in takojšnji vožnji z njim.

moveBW: Bosch je julija 2017 lansiral testno fazo večmodalnega mobilnostnega asistenta moveBW. Storitev uporablja realnočasovne podatke, s pomočjo katerih najde najhitrejšo pot po mestu. Dnevne migrante hitro in fleksibilno pripelje do njihovega cilja, mestom omogoča lažje upravljanje gostote prometa, mobilnim operaterjem pa izboljšavo izkoriščenosti zmogljivosti načinov prometa.

myScotty: z aplikacijo zagonskega podjetja myScotty so uporabniki vedno pripravljeni na gibanje, zaradi številnih ponudb mobilnosti – od skupne uporabe avtomobilov, skuterjev in koles do taksijev in najema avtomobilov. Za plačilo rezervacije in uporabe storitev uporabniki uporabljajo pametni telefon. Pred uporabo aplikacije myScotty vsak uporabnik preveri svojo identiteto v enkratnem video pogovoru. Zagonsko podjetje opravi registracijo in postopek verifikacije z različnimi ponudniki.

Povezane storitve za mobilnost brez stresa

Parkiranje, ki temelji na skupnosti: s svojim iskalnikom parkirnih mest, ki temelji na skupnosti, Bosch namesto voznikov poišče ustrezno parkirno mesto. Z ultrazvočnimi senzorji sistema za pomoč pri parkiranju avtomobili prepoznajo in merijo prazne prostore med parkiranimi avtomobili, ko se peljejo mimo njih. Zbrani podatki se prenesejo na digitalni zemljevid parkirnih mest, ki jih vozniki lahko uporabijo kot pomoč pri usmeritvi na ustrezno parkirno mesto.

Samodejna parkirna služba: Boscheva rešitev samodejne parkirne službe pomeni, da se bodo avtomobili v prihodnosti parkirali sami. Vozniki svoja vozila pustijo pred vhodom v parkirno garažo in s pametnim telefonom ukažejo avtomobilu, da se parkira sam. Avtomobil nato sam poišče prosto mesto, na katero se parkira brez pomoči. Eden od dejavnikov uresničitve samodejnega parkiranja je pametna infrastruktura parkirne hiše, ki je povezana s programsko opremo v vozilu.

Posodobitev programske opreme po zraku: z Boschevo storitvijo posodobitve programske opreme po zraku vozila svoje obiske v servisnih delavnicah vodijo digitalno. Podatki vozila se naložijo varneje in zanesljiveje, na enak način, kot to danes velja za pametne telefone, prav tako pa je mogoče prenesti dodatne funkcije, kot je digitalni zemljevid parkirnih mest.

Perfectly Keyless: Bosch končuje zoprno iskanje ključev s Perfectly Keyless. Vozniki s pametnim telefonom odklenejo in zaklenejo vozilo ter zaženejo motor. Lastniki avtomobilov lahko z aplikacijo dodelijo dostop do vozila tudi drugim uporabnikom aplikacije. Tako lahko družine, podjetja, ponudniki souporabe in ponudniki voznih parkov fleksibilno upravljajo dostop do vozil.

Predvidena diagnostika: ob redni vožnji storitev predvidene diagnostike uporablja podatke in informacije iz oblaka za namen analize stanja ključnih komponent, kot so akumulator, filter za gorivo in zavorni sistem. Če podatki pokažejo obrabo komponente, se voznika obvesti še pred popolno obrabo, prav tako pa voznik dobi priporočilo za naslednji obisk servisne delavnice. S tem se prepreči popolno okvaro vozila.

Storitve asistenta: s storitvami asistenta imajo vozniki v vozilu vedno osebnega asistenta. Asistent jim pomaga najti najbližjo pošto, rezervirati prostor v restavraciji ali na koncertu in jim posreduje napotke, kaj početi v neznanem mestu. Ko se vozniki enkrat odločijo za destinacijo, storitev pošlje podatke o naslovu neposredno v navigacijski sistem vozila.

Varno parkiranje za tovornjake: Boschevo varno parkiranje za tovornjake pomaga voznikom tovornjakov pri iskanju ustreznega in varnega mesta za parkiranje. Bosch v realnem času spremlja zasedenost parkirnih mest za tovornjake. Ponudniki logistike in vozniki tovornjakov lahko uporabijo brezplačni spletni portal, v prihodnosti pa celo še aplikacijo, kjer lahko rezervirajo parkirna mesta, ki so na poti – vnaprej ali sproti. Rezultat tega je izboljšano načrtovanje poti in počitkov.

Povezane storitve za mobilnost brez nesreč

Angel varuh v oblaku podatkov: samo v Nemčiji je vsako leto okrog 2000 opozoril o vožnji v napačno smer. V večini primerov opozorilo prispe prepozno, saj v eni tretjini takšnih incidentov voznik, ki vozi v napačno smer, v povprečju prevozi 500 metrov, dokler se ne zgodi nesreča, v najslabšem primeru z usodnimi posledicami. Boschevo opozorilo o vožnji v napačno smer, ki temelji na oblaku, opozori voznike v roku 10 sekund. Opozorilo ni poslano le vozniku, ki vozi v napačno smer, temveč vsem voznikom v okolici. Storitev tako deluje kot angel varuh v oblaku podatkov.

eCall – rešuje življenja: vsa na novo registrirana vozila v EU bodo od aprila 2018 opremljena s povezano in reševalno storitvijo. Avtomatizacijski klic v sili oz. eCall samodejno pokliče pomoč v primeru nesreče. Ocenjuje se, da bo ta storitev rešila okrog 2500 življenj na leto. Bosch za svojo rešitev eCall ponuja celovit nabor storitev čez svoj servisni center, vključno s telematskimi rešitvami. Retrofit eCall je oblikovan tako, da se ga vklopi v cigaretni vžigalnik v vozilu. Izboljšana različica analizira način vožnje, podatke pa čez bluetooth pošlje na voznikov pametni telefon.

Integracija za pametni telefon mySPIN: z Boschevo integracijo za pametne telefone mySPIN lahko brezročno uporabljate navigacijo na pametnem telefonu, pretočne storitve ali koledar, in to tudi takrat, kadar vozite avtomobil ali motorno kolo. Pametni telefon aplikacije preprosto integrira v infotainment sistem v vozilu V prihodnosti bo mogoče integrirati in prikazati podatke iz oblaka v realnem času.

Ti podatki lahko opozorijo voznike na nevarnosti, kot so stoječa vozila pred njimi.

Aplikacija za vožnjo: ta aplikacija omogoča voznikom uporabo glasovnih ukazov in kretenj za varno uporabo telefona, navigacije, sporočanja in glasbe med samo vožnjo. Zdaj, ko voznikom ni več treba gledati na zaslon pametnega telefona oz. ga upravljati z rokami, se lahko bolje posvetijo vožnji. Aplikacija za vožnjo nudi več udobja in zabave za voznike, katerih vozila nimajo infotainment sistema.

Povezano obzorje: s povezanim obzorjem bo vaša vožnja varnejša in udobnejša. Pošilja prometne podatke glede zastojev in nesreč, topografske podatke poti, vključno z višinami in ovinki, ter infrastrukturne podatke, kot so prometni znaki in omejitve hitrosti – vse v realnem času. To omogoča dinamičen predogled prihajajoče poti in ustrezne prilagoditve strategije vožnje. Sistem omogoča vozilom, da mislijo naprej ter tako izboljšujejo varnost in udobje.

Popis radarjev: zemljevidi visoke ločljivosti so ključni za samodejno vožnjo. Bosch je z uporabo podatkov svojih radarskih senzorjev razvil lokalizacijsko storitev popisa radarjev. To se lahko integrira v zemljevide visoke ločljivosti in pomaga samovozečim vozilom natančno določiti njihov položaj znotraj pasu.

Storitve predvidenega stanja ceste: ta Boscheva storitev izboljšuje varnost na cestah. Oprijem vozila na površino ceste je odvisen od letnega časa in vremena, kar pomeni, da morajo vozniki oz. samovozeča vozila spremeniti svoj slog vožnje, če se želijo izogniti kritičnim situacijam. Bosch je razvil svojo storitev z namenom nudenja informacij o stanju površine cest. Storitev uporablja senzorje ESP elektronskega programa stabilnosti, s katerim ocenjuje, ali je cesta spolzka ali pa lahko nudi dober oprijem. S podatki vremenskih postaj lahko ta storitev izračuna tudi koeficiente trenja in predvidi prihajajoče koeficiente. Te podatke nato posreduje povezanim vozilom čez oblak v realnem času.

Povezane storitve za elektrificirano mobilnost

Aplikacija za polnjenje in plačevanje: pametni telefon je ključen za iskanje polnilnih postaj za električna vozila in plačilo polnjenja, vse z enim klikom. Bosch je skupaj s proizvajalci avtomobilov, kot so Mercedes-Benz, Smart in Renault, razvil aplikacije za polnjenje. Te strankam trenutno nudijo dostop do približno 17.400 polnilnih postaj v petih državah po Evropi, več jih bo dodanih v kratkem.

Skupina Bosch je vodilni svetovni dobavitelj storitev in tehnologije. Zaposluje približno 400.500 sodelavcev po vsem svetu (na 31. december 2017). Po prvih podatkih je družba leta 2017 ustvarila promet v višini 78 milijarde evrov. Njene dejavnosti so razdeljene v štiri poslovne sektorje: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods in Energy and Building Technology. Bosch kot vodilno podjetje na področju interneta stvari ponuja inovativne rešitve za pametne domove, pametna mesta, povezano mobilnost in povezano industrijo. S pomočjo svojega strokovnega znanja in senzorske tehnologije, programske opreme ter storitev kot tudi s pomočjo svojega IoT oblaka svojim strankam ponuja povezane večdomenske rešitve iz enega vira. Strateški cilj skupine Bosch je zagotoviti inovacije za povezano življenje. Bosch izboljšuje kakovost življenja po vsem svetu z izdelki in storitvami, ki so inovativni in navdušujejo. Na kratko, Bosch po vsem svetu ponuja »tehniko za življenje«. Skupina Bosch obsega podjetje Robert Bosch GmbH ter več kot 450 podružnic in regionalnih podjetij v približno 60 državah. Boscheva svetovna proizvodna in prodajalna mreža skupaj s prodajnimi in servisernimi partnerji pokriva skoraj vsako državo na svetu. Osnova za bodočo rast družbe so njene inovacije. Bosch na 120 lokacijah po celem svetu na področju raziskav in razvoja zaposluje 62.500 sodelavcev.

Podjetje je leta 1886 v Stuttgartu ustanovil Robert Bosch (1861–1942) kot »delavnico za finomehaniko in elektrotehniko«. Posebna lastniška sestava podjetja Robert Bosch GmbH zagotavlja podjetniško svobodo skupine Bosch in podjetju omogoča dolgoročno načrtovanje ter vlaganje v večje naložbe za zagotovitev njegove prihodnosti. Dvaindevetdeset odstotkov delniškega kapitala podjetja Robert Bosch GmbH je v lasti dobrodelne fundacije Robert Bosch Stiftung GmbH. Večina glasovalnih pravic je v rokah industrijskega trusta Robert Bosch Industrietreuhand KG. Funkcije lastništva podjetja izvaja trust. Preostale delnice so v lasti družine Bosch in družbe Robert Bosch GmbH.

Več podatkov je na voljo na spletnih straneh

www.bosch.com

www.bosch-press.com

twitter.com/BoschPresse